Nieuwe iPhones zonder 4G ondersteuning?

Een jaar geleden was het groot nieuws: KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 wisten voor een recordbedrag van bijna 4 miljard euro 4g-frequenties te bemachtigen. De providers begonnen direct met de voorbereidingen voor de aanleg van een 4g-netwerk en inmiddels zijn KPN, Vodafone en T-Mobile al begonnen met de uitrol van het netwerk.

De nieuwere iPhone- en iPad-modellen bieden natuurlijk ondersteuning voor 4g-netwerken, maar omdat de frequenties die we in Nederland gebruiken verschillen van de frequenties die in Amerika worden gebruikt, is niet elke iPhone of iPad met 4g-ondersteuning geschikt voor de Nederlandse netwerken. Hoe zit dat precies?

Nederland niet klaar voor nieuwe iPhones?

De iPhone heeft vanaf de iPhone 5 ondersteuning voor 4g, maar het gaat hier helaas om ondersteuning voor de Amerikaanse variant. De telefoon kan in Nederland alleen verbinding maken met netwerken op de 1800 MHz-band en dit houdt in dat de telefoon verbinding kan maken met het gehele 4g-netwerk van T-Mobile en delen van het 4g-netwerk van Vodafone (op dit moment de Randstad en Maastricht).

lte-wereld

Wie een iPhone 5s of 5c heeft hoeft zich geen zorgen te maken. Deze telefoons zijn geschikt voor alle 4g-frequenties in Nederland en kunnen dus verbinding maken met alle 4g-netwerken in Nederland. Dit geldt natuurlijk ook voor alle andere 4G toestellen. Echter ligt de uitrol van het netwerk nog zover achter dat het 4G bereik in Nederland nog minimaal is. KPN streeft er naar landelijke dekking te hebben in 2014, Vodafone gaf aan zich te richten op april 2015. De iPhone abonnementen van Vodafone maken alle gebruik van Vodafone’s 4G netwerk wat momenteel operationeel is in de randstad, Eindhoven, Maastricht, Apeldoorn, Leeuwarden en Groningen.


boven: dekkingsinformatie 4G netwerk Vodafone

Het verhaal over de iPad verschilt eigenlijk weinig van het verhaal over de iPhone. Eind oktober werd de iPad Air aangekondigd, verkrijgbaar als wifi-only en wifi+4g. De iPad ondersteunt vanaf de iPad 4 en de eerste versie van de iPad mini 4g (die in beide gevallen ook enkel Amerikaanse frequenties ondersteunen). Deze iPads kunnen dus ook alleen verbinding maken met het 4g-netwerk van T-Mobile en delen van het 4g-netwerk van Vodafone.

Niet alleen Nederland, maar heel Europa heeft een technologische achterstand op Noord-Amerika & Azië. De wetgeving kan niet snel genoeg meeveranderen met marktmechanismes. Ondanks de huidige stand van zaken investeerde het Nederlandse bedrijfslandschap toch voor het vierde achtereenvolgende jaar minder geld in R&D.

Laat wat van je horen

*